Cand TREBUIE izolati stupii? De ce?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Dupa vreo doi ani de apicultura (adica prin 2001) cu o piata de desfacere care cerea de 5 ori mai multa dacat am produs, am mers sa caut miere … pentru a pastra acea piata pe care am format-o.
Nu cunosteam nici un apicultor in Cluj deoarece stupina familiei de unde am inceput si eu apicultura era in Campia Turzii, asa ca pe la inceputul lunii octombrie am luat la pas pietele Clujului si am vorbit cu apicultorii care vindeau miere acolo … si din vorba-n vorba i-am intrebat:

  • Cate familii au?
  • Cum se prezinta albinele la acea data?
  • Daca le-au impachetat pentru iernare?

Salutare tuturor … sunt Radu Pandrea si azi la Sfatul Zilei facem o tangenta la intrebarea Cand trebuie izolati stupii?

Fiind lipsit de practica intr-o stupina, langa un mentor, intrebarile pe care le puneam mi se pareau extraordinar de elaborate.

Dupa mai multi ani in care am invatat scump si incet (asa cum fac majoritatea apicultorilor) mi-am dat seama ca

  • Albinele trebuie sa simta frigul pentru a se opri din ponta in luna octombrie si a se strange in ghem spre sfarsitul lunii noiembrie.
  • Si cu cat simt frigul mai bine, cu atat se conserva mai bine si ierneaza mai bine

Asa ca teoretic …momentul optim pentru izolarea coloniilor iernate in Romania, este luna decembrie … poate chiar sfarsitul lunii decembrie.
Practic, ar trebui sa izolam coloniile cu o saptamana doua inainte de a porni ponta matcilor … care va fi un alt subiect la Sfatul Zilei.

Pana atunci, izolarea coloniilor poate aduce probleme

  • Continuarea pontei matcilor
  • Zboruri tarzii in urma carora pe langa uzura (nu prea mare) se pierde albina.
  • Infuzie de varroa in interiorul coloniei (datorita zborurilor tarzii)

In concluzie … daca la ora actuala va sunt izolati stupii, dati jos izolatiile la 10% din ei si repuneti-le la inceputul lunii ianuarie … sau chiar la mijlocul lunii ianuarie …

Sigur ca pentru a vedea o diferenta de dezvoltare in sezonul urmator, va trebui sa faceti ceva mai mult decat atat … dar sunt convins ca si acele lucruri le veti asimila incetul cu incetul.

Parerea ta conteaza