Traim in UE si uneori credem ca toate legile si reglementarile care se fac, se fac impotriva noastra… mai ales atunci cand acele reglementari ne afecteaza.
Ieri am inceput sa scriu un articol impotriva antibioticelor administrate albinelor … si brusc m-am trezit cu ochiul umflat.
Salutare tuturor … sunt Radu Pandrea.
1. Istoria administrarii antibioticelor la albine
In urma cu 40 de ani era o moda cu privire la folosirea preventiva a antibioticelor in profilaxia apicola.
- In fiecare sfarsit de vara – inceput de toamna, se punea cate un varf de dalta de antibiotic (streptomicina) in fiecare dintre cele 4 colturi a stupului.
- S-au vazut niste rezultate de moment extraordinare, fapt pentru care obiceiul s-a dezvoltat si primavara.
“Puietul larvar lucea ca sticla” spuneau apicultorii acelor vremuri. - Pe masura ce anii treceau, dalta apicultorilor intra din ce in ce mai adanc in punga cu antibiotic si un varf s-a transformat intr-o bucata buna incarcata cu streptomicina.
In loc sa dezvolte abilitati de aparare impotriva parazitului Varroa care de curand intrase in Europa, albinele au dezvoltat o sensibilitate din ce in ce mai mare. Sistemul lor imunitar a scazut in fiecare an din ce in ce mai mult, astfel ca azi vorbim despre virusuri transmise de Varroa.
Personal, nu va pot demonstra stiintific corelatia intre sensibilitatea provocata de antibioticele administrate si virusurile cu care se confrunta albinele noastre … dar studiile facute pe cercetatori si observatiile apicultorilor care gandesc, arata clar influenta antibioticelor asupra sistemului imunitar.
In acest sens, accesul la antibiotice a fost restrictionat si reglementat atat pentru folosire la oameni cat si in zootehnie.
Bineinteles ca majoritatea apicultorilor au fost nemultumiti.
Ba mai mult … Pe la inceputul anilor 2000, foarte multe exporturi de miere au fost blocate pe motiv ca mierea este contaminata cu antibiotic.
In timp, lucrurile s-au asezat si constransi de noile reglementari, apicultorii nu au mai folosit antibiotice… pana prin 2010 cand amintindu-si doar de perioada in care puietul larvar lucea ca sticla dar fara sa fie constienti de sensibilitatea pe care a creat-o speciei, apicultori din toata lumea au creat o tehnica noua de administrare a antibioticelor fara ca acestea sa ajunga in miere: Tratamente in afara ramelor.
Prin 2015 am auzit primul crescator de matci care spunea ca administreaza FUMIDIL B inainte sa expedieze matcile. De atunci, majoritatea crescatorilor de matci s-au tampit.
In 2020, am auzit primul apicultor care vorbea despre linii de matci cu predispozitie la Ascosferoza. Pana azi, nu am auzit un crescator de matci care sa spuna … e gresit sa administrezi preventiv antibiotic … dar aud din ce in ce mai multi apicultori care se plang de multe linii de matci care formeaza colonii cu predispozitie la Ascosferoza.
2. In continuare, merita sa ascultati cum mi-a fost revelata corelarea dintre administrarea antibioticelor in scop profilactic si pandemia de puiet varos in care suntem de cativa ani… nu doar noi … ci intreaga Europa.
DISPONIBIL IN VIDEO
Sunt convins sa sunt multi apicultori care ma vor contrazice si multi care ma vor critica. Pe toti astia, ii intreb daca au curajul sa administreze in scop profilactic antibiotice propriilor copiilor?
Acest material ar trebui sa constientizeze toata comunitatea de apicultori … asa ca macar cei care intelegeti gravitatea situatiei, distribuiti-l sa ajunga la cat mai multi.
Parerea ta conteaza