Cand este ideal sa ajungem in padurea de salcam si cand sa plecam de acolo? sunt intrebari la care multi apicultori cauta raspunsul, multi apicultori incepatori in general. Pentru a ajunge la aceste raspunsul e bine sa analizam;
– cat nectar da floarea de salcam
– cate zile avem cules si cam cum e impartit culesul acesta pe perioada infloririi
– iar in final vom ajunge si la raspunsul pe care il cautam: cand este optim sa ajungem in padure si cand sa plecam de acolo.
Oferta pe care ne-o face padurea de salcam pe toata perioada infloririi
Trebuie sa intelegem ca salcamul, chiar daca in cartile de specialitate scrie ca sta inflorit doua saptamani, in realitate floarea respectiva sta inflorita maxim 7 zile. Bineinteles, aceste doua saptamani intinse se refera la prima floare inflorita si la ultima floare scuturata, nu la cat timp sta inflorita o floare. Cum va spuneam, o floare sta inflorita 7 zile, uneori 5 zile, uneori mai putin. Depinde conditiile, depinde de ploaie, de ceata, de temperatura, de vant. Depinde de foarte multe lucruri. Insa trebuie sa luam in calcul aceste date: de la prima inflorire pana la ultima scuturare a florii in aceasi paduri se scurg aproximativ 15 zile.
Cat timp avem la dispozitie sa culegem miere cu albinele? Nu tot atatea. Deoarece in primele zile ale infloririi padurea ne ofera putina cantitate de nectar. In primele 3-4 zile de abea ajungem undeva la 20% din inflorire. Intr-adevar si aici nu putem zice ca in fiecare an avem aceleasi conditii deoarece conditiile climatice difera de la un an la altul, insa in general in primele 2-3 zile nu infloreste mai mult de 20% iar acest procent nu ne ofera un cules abundent. Uneori chiar suntem pe minus. Asa ca unii apicultori nu ajung in padure chiar din prima zi sau inainte de inflorire cu toate ca majoritatea merg inainte de inflorit.
Cate zile de cules avem?
Putem considera ca avem zi de cules la salcam atunci cand in interiorul stupilor peste medie, adica a stupilor buni, intra 1 kg de nectar, sporul pe cantar este 1 kg. Este posibil ca aceasta perioada sa se intinda pe 2-3 zile dupa care sa sara brusc la 4 kg, 5 kg, 6 kg, poate chiar mai mult si pe urma sa inceapa sa scada. Deci avem 2-3, maxim 4 zile de cules abundent care sa ne intereseze pe noi, apicultorii. Primele zile de cules in care ingregistram sporuri de o medie de 1 kg sunt importante. In acele zile trebuie sa ne amplasam stupina in padure. Daca intarziem, cu siguranta vom pierde varful de cules. Adica nu putem merge la salcam atunci cand cineva ne suna sa spune ”am 6 kg de cules” pentru ca e posibil ca in urmatoare zi sa intre pe o panta descrescatoare.
Concluzia e sa intram in padure atunci cand se inregistreaza primul spor de 1 kg la cantar. Evident, trebuie sa tinem cont de conditiile meteo care urmeaza, adica de prognoza probabila care pe urmatoarele 3 zile e undeva la 90% sanse de a se adeveri. Asa ca atunci cand cineva va spune ca are 1 kg spor in padurea de salcam, atunci e momentul sa intrati si voi in padure. Ideal este sa va amplasati stupul de control in interiorul padurii pe un cantar cu SMS care sa va transmite date, sa va transmita cand e acel kg. In seara respectiva e important sa ne facem planul ca in urmatoarea zi mergem sa impachetam albinele si sa le ducem in padure. Atentie! S-a inregistrat 1 kg spor. In ziua urmatoare, cand noi pregatim albinele, se inregistreaza inca 1 kg poate chiar mai mult, dupa care e foarte probabil sa intervina acel varf de cules. Perioada in care padurea e inflorita in proportie de 80%. Asta urmarim noi. Insa trebuie sa fim acolo cu cel putin 1 zi inainte pentru ca albinele sa faca un zbor de recunoastere, sa gaseasca sursele de apa. E foarte important sa ai apa in padurea de salcam. Sunt paduri de salcam pe masive de nisip si in zonele respective trebuie dusa apa, trebuie asigurat necesarul de apa a coloniilor nostre.
In final, e bine sa constientizam cand e bine sa plecam
E bine sa plecam in prima zi in care avem o scadere de spor la cantar cu 50% fata de ziua precedenta. Daca intr-o zi am inregistrat 5 kg si in urmatoarea zi am inregistrat 2 kg, in acea seara e bine sa muti familiile la salcam 2 sau la salcam 3. Deoarece diferenta de inflorire e de cateva zile intre salcam 1 si salcam 2. Exact acel moment de inflorire maxima il poti prinde la salcam 2 daca pleci de la salcam 1 in momentul optim. Bineinteles, voi ca si apicultori trebuie sa fiti la curent cu ce se intampla si in celalalte paduri. Atunci cand sunteti la salcam 1, stupul de control pleaca de acolo in zona in care salcamul infloreste mai tarziu.
Sper ca sfatul meu v-a prins bine. Dati-l mai departe si la colegii vostrii si nu uitati sa va inscrieti la acest canal de YouTube. Tinem aproape. Ne vedem data viitoare!