Planificarea crescătoriei de mătci

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Astazi am planificat infiintarea unei crescatorii de matci. Sunt cateva etape pe care trebuie sa le parcurgem pentru infiintarea acelei crescatorii:
– trebuie să pregatim o familie starter
– trebuie sa alegem rama potrivita pentru tranzvazare si sa tranzvazam
– dupa 2 ore de la tranzvazare facem o verificare si retranzvazam ceea ce albinele au curatat. In timpul procedurii de tranzvazare e posibil sa ranim larvele, sa le intoarcem sau sa le punem acolo astfel incat albinelor sa nu le convina ceva. Iar rolul nostru este sa retranzvazam in aceasi zi la chiar si la 1 ora distanta.

Daca observam ca tranzvazarea a iesit doar in proportie de 20% sau nu a iesit, inseamna ca avem o problema acolo si trebuie sa identificam problema. Undeva de la 60% in sus e un procent de bun simt, procent de acceptare a larvelor, acceptabil la care noi inca mai adaugam retranzvazarea si mai crestem sansele cu inca 20-30%. Ideal ar fi sa avem 100%.

Cum pregatim starterul?

Facem o alegere in stupina, alegem familia. Famila respectiva trebuie sa fie suficient dezvoltata, insa nu e nevoie ca sa fie cea mai harnica in adunarea mierii sau in alte caracteristici pe care noi le urmarim. E important ca materialul biologic pe care il tranzvazam sa fie selectionat, deci nu starterul. Sa fie buna crescatoare, sa aiba multa populatie iar acea populatie trebuie si condensata bine. Deci noi il identificam, il orfanizam si in momentul in care il orfanizam, il si concentram. Daca la noi e pe 5 corpuri, o sa-l lasam pe 4 sau chiar pe 3 corpuri. Albinele sa fie cat mai aglomerate.

Alegerea ramei potrivite cu materielul pe care il vom tranzvaza

Selectia se face alegad o rama de la familia ale carei trasaturi vrem sa le reproducem, de la familia care e cea mai buna in adunatul mierii. Sunt apicultori care urmaresc culegerea polenului si vor alege familia cea mai culegatoare de polen. Iar cei care urmaresc propolizarea vor alege familia care are cele mai dezvoltate instincte in propozilare. In asa fel, avem cele mai mari sanse ca genetica acelei familii sa fie transmisa mai departe.

Pe urma alegem instrumentul cu care tranzvazam. Sunt o serie de lantete de tranzvazare, din metale, din plastic, din penite, chinezesti, nemtesti, frantuzesti, americanesti,… E important ca ustensia pe care o folosim pentru tranzvazare sa nu raneasca larva si sa ne stea bine in mana, sa putem lucra usor si comod cu ea, sa nu existe riscul sa intoarcem larvele in momentul in care le dam drumul. Toate aceste lucruri sunt la alegerea fiecarui apicultor. Nu se poate spune „lanteta asta e cea mai buna, pentru ca e nemteasca”. Nu vorbim despre masini ci despre apicultura, unde totul este relativ, totul se invarte in jurul apicultorului, in jurul materialului biologic pe care il ai, in jurul factorilor climatici, a zonei melifere,… si alti factori de influenta pe care ne lovesc pe fiecare apicultor in parte. Apicultura se face diferit de la un apicultor la altul, dintr-o stupina in alta chiar daca suntem in aceasi localitate.

E important sa nu incepeti o crescatorie de matci fara sa stiti sa tranzvazati. E o operatie la care trebuie sa ai finete in mana, ochii foarte buni sa vezi larva, sa vezi pe unde introduci penita lantetei. Iar retranzvazarea este o operatie esentiala daca dorim un procent ridicat de acceptabilitate.

Cresterea matcilor este specializarea de top din apicultura deci nu veti putea creste matci daca nu ati facut pana acum miere, polen, oricat v-ati stradui. Nu poti sa faci cresterea matcilor daca nu ai trecut prin toate fazele incepand cu cresterea albinelor, de ingrijirea albinelor. Trebuie sa va pregatiti foarte bine, trebuie sa aveti un minim de echipament si ochii si mainile foarte fine.

Vom avea o serie de videouri cu privire la cresterea matcilor. Fiecare apicultor ar trebui sa aiba in stupina proprie si un departament in care sa-si creasca matcile pe care vrea sa le schimbe la anul si doar un oarecare procent sa importe. E necesar si importul de matci, altfel ajungem la probleme cum ar fi consangvinizarea. Daca stam pe acelasi material biologic si il tot selectionam, putem ajunge la probleme grave de sanatate ale albinelor sau chiar sa stricam gena acestora.