Cate rame acoperite cu albine trebuie sa aiba in octombrie stupii care vor ierna

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Sigur ca este o intrebare de incepatori … dar va asigur ca raspunsul este atat de complex incat dupa zeci de ani de experienta si cei mai priceputi apicultori, il cauta in fiecare an.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea. Bine v-am regasit la Sfatul Zilei.
Nici nu va puteti da seama cati factori concura in fiecare an pentru a decide cate rame ar trebui sa fie acoperite cu albine in fiecare colonie.

Ca si principiu, este simplu … Pana in luna decembrie, mai pierdem albinele de pe inca o rama acoperita din fiecare colonie.
Deci, pentru ca ghemul de iernare sa se formeze pe 4 rame, acuma ar trebui sa avem minim 7-8 rame acoperite. Stiu ca in acest moment, majoritatea aveti intre 4-6 rame acoperite … insa urmarind regulat Sfatul Zilei veti intelege cum puteti sa ajungeti la rezultate mai bune.

Realitatea ne-a invatat ca fiecare an este diferit;

  • conditiile climatice din sezonul activ sunt diferite,
  • violenta infestarii cu Varroa este diferita,
  • conditiile de cules sunt diferite,
  • varsta si calitatea matcilor este diferita,
  • momentul formarii albinelor de iernare difera in urma actiunilor noastre …
  • si cel mai important aspect, cum vrem sa arate coloniile noastre in luna aprilie… este un gand diferit.

In concluzie … putem aspira la idealul de peste 8 rame la sfarsit de octombrie analizand factorii pe care i-am amintit, coreland observatiile si actionand in cel mai bun fel … foarte important … diferit de la an la an. Si in functie de factorii de influenta si de interactiunea dintre ei, vom ajunge la raspunsul pe care il dorim.

Acesta este modul in care apicultorii profesionisti decid care este numarul de rame ideal pe care coloniile lor ar trebui sa il aiba la sfarsitul lunii octombrie… insa in nici un caz sub 7.

Asta a fost pentru azi
Pana data viitoare, tinem aproape!

Parerea ta conteaza