De ce este bine ca albinele sa formeze ghemul de iernare in spatele cuibului?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Multa lume considera ca in apicultura nu ai predictibilitate. Daca se vorbeste despre formarea ghemului de iernare, majoritatea apicultorilor vor spune ca albina decide singura unde il va forma… Si oamenii astia au dreptate… mai ales daca nu cunosc elementele de baza ale organizarii coloniei si nevoile acesteia.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea.
Din cate spune unul dintre colegii nostri si anume Constantin Geica, Pandrea este singurul care sustine ca in aceasta perioada albinele ar trebui determinate sa isi formeze ghemul in partea opusa urdinisului … si anume in spate.
Azi la Sfatul Zilei tratam un subiect de baza din care ar trebui sa ramanem cu certitucinea ca specia Homo sapiens este mai evoluata decat Apis mellifera.
Cu alte cuvinte

1. Ii voi indruma pe cei care doresc sa stie cum sa determine colonia sa-si formeze cuibul acolo unde vrem noi … nu unde vrea ea.

Nevoile pe care le au albinele pentru formarea ghemului de iernare:

  • aer proaspat si relativ uscat
  • celule goale in fagure
  • sursa externa de caldura

Ele isi doresc acest lucru … insa nu le este necesar. Din contra, eu prefer ca in luna decembrie continutul de dioxid de carbon sa fie mai mare in zona ghemului si caldura sa nu fie prezenta… dar celulele goale sunt necesare. Insa ele le vor cauta.

Zona in care sunt lucrurile de care albinele au nevoie:
Cum determinam colonia sa faca ce vrem noi?

  • Intoarcem ramele
  • Reglam aerisirea
  • Intoarcem stupii

2. Voi raspunde la intrebarea zilei … si anume “De ce este bine ca albinele sa isi formeze in noiembrie-decembrie ghemul de iernare in spatele cuibului?”

Daca pana in luna ianuarie determin albina sa ramana in partea opusa urdinisului, pana la inceput de ianuarie aceasta ajunge in partea superioara a ramelor de unde incepe migrare spre zona cu urdinisul. Spre sfarsit de ianuarie cand debuteaza ponta, albinelor le sunt necesare nevoile din decembrie. Si din ianuarie le vreau in partea cu urdinisul … sa aiba aer, din cand in cand caldura si de data asta celule cu multa miere.

La stupii in pat cald, fenomenul este mult mai vizibil si mult mai usor de gestionat. Si totul se face altfel.
Dar asta … o vom discuta daca este interes din partea apicultorilor. Cu alte cuvinte, daca intereseaza pe cineva, sa ceara informatii in comentarii; si daca nu raspund, sa ma contacteze telefonic, WhatsApp, porumbel calator … sau in orice alt mijloc prin care se poate da de mine.

Data viitoare vom vorbi despre Momentul in care este bine sa facem izolarea stupilor.

Parerea ta conteaza