Ce facem după salcâm?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Nici nu s-a scuturat bine salcamul si apicultorii incep sa caute solutii pentru tratarea varroozei.
Este foarte bine si va felicit pe toti cei care faceti acest lucru bine organizat.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la Sfatul Zilei, in urma dialogurilor pe care le-am avut cu cel putin 20 de apicultori pe zi in aceasta saptamana, am decis ca este cazul sa intervin cu cateva precizari referitoare la medicamentele antivarroa si la produsele care se folosesc.

Si deoarece este un lucru ma intriga de foarte multa vreme, voi incepe prin a reprosa ca progresele pe care le-a facut in ultimii zeci de ani Institutul pentru Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura din Romania la acest capitol sunt nesemnificative raportat la nevoile pe care le au apicultorii. Asa ca revin la ideea unirii apicultorilor si preluarii unor responsabilitati de catre fiecare in parte, astfel incat sa reusim sa ducem apicultura romaneasca la nivelul la care chiar merita sa fie.

Sa revenim la subiectul zilei si anume acele precizari cu privire la tratamentele varroozei.

  1. Pornim de la ideea ca toate produsele gasite oficial sau neoficial pe piata Europei contin aceleasi substante active, in prima faza vi le voi enumera pe cele mai cunoscute:
  • Tau-fluvalinat
  • Flumetrin
  • Amitraz
  • Cumafos
  • Pe langa aceste insecticide, in multe produse se folosesc ca si emulgatori tot felul de uleiuri volatile din plante cum ar fi extractul de cimbrisor si nu numai.
  • Totodata acidul oxalic si acidul formic sunt substante folosite la prepararea diverselor medicamente de uz apicol.

2. Este important sa stim ca produsele gasite pe piata sub diverse denumiri comerciale (Varachet, Bayvarol, Gold Varroa, Mavrirol, Herba Stripm, Check Mite, Varostop s.a.) sunt produse testate, special concepute pentru aplicare in apicultura.

Restul produselor care contin substantele active enumerate sunt destinate altor specii.

In contextul in care aceste produse sunt ceva mai ieftine, intrebare evidenta ar fi “Putem folosi aceste produse si in apicultura?”.
Chiar daca sunt foarte multi apicultori in toata tara care au omorat multe colonii cu alte produse decat cele special concepute pentru apicultura, unii apicultori le folosesc anual si se lauda cu rezultate exceptionale.

Parerea mea personala, fiind unul dintre cei care a pierdut 60% din matcile coloniilor in urma unui astfel de tratament, este sa folositi produse avizate care va dau ofera si un mod de aplicare adecvat … si chiar daca producatorii nu tin pasul cu evolutia varroa, noi apicultorii suntem cei mai buni observatori si in ultimii ani am inteles ca cele 3 aplicari de Varachet care formeaza un tratament, trebuie sa fie 5 si sa fie facute la interval de 3-4 zile nu 7 zile cum scrie pe prospect … si asta pentru ca sa aiba un efect considerabil.

  1. In final punctez cele 3 sfaturi de care este nevoie sa tineti cont
  • Schema de tratament anuala trebuie sa fie conceputa inainte de inceputul anului apicol … adica in luna iulie, iar pentru aceasta schema este important sa se foloseasca minim 3 substante active diferite pe tot parcursul anului.
  • In sezonul activ (in perioada culesurilor de miere) este indicat sa folositi doar uleiuri esentiale si tratamente pe baza de acid oxalic sau chiar acidul formic prin evaporare in stup, dar si acestea este bine sa se foloseasca in pauzele dintre culesuri deoarece uleiurile esentiale ajung foarte usor in miere iar acizii deranjaza destul de puternic albinele.
  • Si probabil cel mai important lucru … sa nu va lasati indusi in erroare de numele unor produse cum este Herba Strip si sa credeti ca este doar pe baza de uleiuri esentiale si sa-l introduceti in stup in timpul culesului. Acest produs are un insecticid piretroid amintit mai sus si anume flumetrin; si chiar daca este intr-o cantitate redusa care sarbii spun ca nu afecteaza mierea, eu va spun ca daca il afecteaza pe parazitul varroa ajunge si in miere.

Bineinteles ca este bine sa fiti atenti si la etichetele produselor venite din Rusia sau din Turcia si aici va dau exemplul produsului Gold Varroa pe care apare o certificare de 100% natural; dar produsul contine flumetrin pe langa uleiurile esentiale continute. Deci la fel ca Herba Stripul, in cel mai rau caz de infestare cu Varroa, il vom folosi intre culesuri.

  • Tratamentele trebuie facute la timp, fara nici cea mai mica intarziere.

Sper ca aceste sfaturi v-au prins bine.
Ne revedem data viitoare.