Ce inseamna “stimularea inceperii pontei”?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Doisprezece dintre persoanele cu care am comunicat azi mi-au pus una dintre urmatoarele intrebari:

1. Ce turta le recomand in aceasta perioada?
2. Care este cea mai buna turta pe care sa o administreze albinelor?
3. Cu ce turta sa stimuleze albinele?

Cel mai grav lucru nu este ca repet a 3-a sau a 4-a oara acest lucru in 2022… ci ca mai mult de jumatate dintre colegii care au pus aceste intrebari au inceput cu sintagma “Domnu’ Pandrea… sa stiti ca eu va urmaresc la Sfatul Zilei si ceea ce ne spuneti acolo ne prinde foarte bine”.

Cu scuzele de rigoare, pe ultimii 3-4 i-am repezit si le-am spus sec ca eu nu le recomand nimic … daca doresc turte sa le comunice colegelor de la preluare comenzi ce doresc.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si daca doriti sa stiti cum sa cresteti sau sa exploatati albinele, va rog ca de fiecare data cand urmariti Sfatul Zilei, sa o faceti cu creionul in mana si cu agenda pe birou. Dati atentie contextului despre care se vorbeste in introducere, dati atentie continutului si detaliilor si dati atentie concluziilor de la sfarsitul materialului. Daca doriti sa auziti povesi apicultoresti, frustrari, nemultumiri sau scandaluri intre colegi apicultori… cautati alte canale.

Pe scurt… stimularea inceperii pontei este acel complex de actiuni pe care apicultorii il fac pentru ca matcile sa inceapa ponta.
Bineinteles ca exista si un complex de actiuni care tine ponta matcilor blocata. Unii apicultori chiar folosesc acele izolatoare de matca tip Ukraina, pentru a nu lasa matcile sa ponteze, dar acesta este alt subiect.

Administrarea turtelor energetice este doar una dintre actiunile care se fac pentru stimularea inceperii pontei. Cu siguranta ca sunt apicultori care fara sa-si de-a seama fac si alte actiuni.

Pe langa administrarea turtelor energetice, izolarea termica a cuiburilor si asigurarea aerisirii corespunzatoare sunt cele 3 masuri imperative pentru inceperea pontei.
Stimularea inceperii pontei matcilor este o operatie diferita de stimularea intensificarii pontei, iar stuparul ar trebui sa cunoasca acest lucru.

Pe scurt va amintesc ce se urmareste atunci cand se administreaza turta energetica:
– completarea rezervelor de iernare
– stimularea inceperii pontei
– tratarea coloniilor

Turtele proteice sunt pentru intensificarea pontei care nu se face dupa 20 februarie.

Ce spun altii?

Parerea ta conteaza