Cum aducem coloniile la nivelul optim de dezvoltare

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

10-20% din stupii nostrii sunt recordisti
60-70% sunt medii
5-10% sunt slabi
5-10% sunt foarte slabi
In majoritatea stupinelor din Romania acestea sunt procentele reale cu care apicultorii lucreaza.
Si pentru ca nu este corect sa gestionam colonii care ne strica media, intotdeauna ne gandim ce sa facem cu coloniile care nu vor sa se dezvolte orice le-ai face. Daca dintre cei care urmaresc acest material sunt apicultori care el imina constant coloniile slabe, ii felicit si ii rog sa ne spuna experienta lor in comentarii. Totusi, daca vreun urmaritor sustine ca nu a avut niciodata astfel de colonii de albine, probabil ca este crescator de bibilici si chiar nu avem nevoie de comentariile lui… nu de alta, insa stim ca nu este posibil asa ceva..

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si in anii in care am incercat inexplicabil sa iernez coloniile slabe am acumulat o serie de experiente pe care azi vreau sa le impartasesc cu voi.

1. In primul rand analizam motivele pentru care 10-20% din colonii sunt slabe si foarte slabe, cu scopul de a reduce numarul acestora.

  • genetice
    Este bine cunoscut faptul ca orice specie are indivizi capabili si incapabili de rezultate bune.
  • influenta mediului si a apicultorului
    Despre aceste influente putem discuta zile intregi si sa nu terminam.

2. Observam unde sunt diferentele dintre coloniile slabe, cele medii si cele recordiste, dupa care corelam rezultatele pentru a ne face o idee cat mai clara

  • Capacitatea de ponta
  • Rezervele de hrana
  • Comportamentul in urma stimularii
  • Comportamentul in urma tratarii
  • Capacitatea de mentinere a starii de sanatate
    Un exemplu de corelare ar fi modificarea capacitatii de ponta in urma stimularii … sau nemodificarea capacitatii de ponta in urma stimularii

3. Ce facem daca din anumite motive ajungem sa avem colonii slabe

  • Analizam de ce am ajuns in acea situatie
  • Limitam factorii care ne-au dus in acea zona
  • Punem in practica actiuni concrete care sa ne scoata din situatia respectiva.
    Adica … daca lipsa de hrana ne-a dus in acea situatie, vom actiona completand rezervele.

4. Ce actiuni sunt imperative pentru a reduce numarul de colonii slabe?

  • Putem restrange coloniile slabe prin scoaterea ramelor cu puiet capacit care se va pune in familiile mediu dezvoltate. Aceasta operatie se poate face atunci cand factorii de mediu ne permit acest lucru si se poate repeta pana cand familia slaba nu mai ponteaza, moment in care matca slaba se elimina iar albinele ramase se unifica. In acest fel beneficiem la maxim de capacitatea de ponta a matcilor.
  • Putem restrange coloniile slabe prin scoaterea ramelor cu puiet capacit care se va pune in familiile slabite din cauza anumitor factori externi dar a caror matci au potential. Este o practica care ne va permite sa iernam mai multe colonii, dar cu anumite riscuri asumate.
  • Putem unifica pe loc familiile slabe una cu cealalta, metoda care ne poate duce la colonii mai puternice a caror dezvoltare sa o analizam in urmatorul sezon. Si aici ne expunem unor riscuri, inclusiv riscului de a ajunge in urmatorul sezon cu o colonie cu multa populatie dar care in loc sa evolueze va regresa
  • Putem uniformiza coloniile care au potential, cu rame cu puiet gata de eclozare acoperit cu albina din coloniile recordiste. Este o practica foarte riscanta dar pe care destul de multi profesionisti o practica. Pentru unii este corecta, pentru altii nu.
  • Putem sa incercam sa iernam si coloniile slabe urmarindu-le comportamentul dar si eforturile pe care le depunem pentru acest lucru. Din punctul meu de vedere este cea mai gresita varianta, de aceea prefer sa unific toamna si sa multiplic primavara … uneori ca vreau ca nu vreau.

In concluzie eliminam materialul genetic ineficient, pe loc sau treptat, aceasta este esenta prezentului material.

5. Un sfat pentru cei care vor sa vada practic aceste sfaturi.

Va recomand sa va ridicati fundul de pe scaun si sa intrati in stupina … la voi daca doriti sa invatati scump, sau la altii in practica daca doriti sa invatati ieftin… de preferat la apicultori profesionisti.
“Para malaiata, doar in gura lui Natafleata va cadea” … deci cei care il reprezentati pe Natafleata, cautati alte canale pe care sa le urmariti; aici eu si invitatii mei ne adresam celor care gandesc si vor sa gandeasca.

In materialul urmator vorbim despre stimularile de toamna … cand le incepem, cum le facem, pana cand le facem si cel mai important lucru … ce facem daca nu le-am inceput la timp.

3 Replies to “Cum aducem coloniile la nivelul optim de dezvoltare

  1. Bună sunt Cosmin sunt din Sălaj jidou. A-și dori nr de tel sa vorbim am 170 familii de albine și teoretic sunt ancepator doar de 4 anii.

Comments are closed.