Stupul care dă cea mai mare producție de miere

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Unii apicultori isi aleg tipul de stup cu care sa lucreze, uitandu-se ce au alti colegi; va pot da chiar si un exemplu … Cand colegul nostru Dan Margarit de dincolo de ocean a venit in sprijinul apicultorilor din Romania cu o serie de materiale foarte bine structurate, care prezentau parti ale industriei apicole din Canada, pe piata din Romania au aparut Stupi tip Dan Margarit”. Bineinteles ca au fost multi incepatori care au pus botul la o tehnica de marketing veche de cand este economia de piata si anume promovarea bazata pe influenta.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi vreau sa va explic ca tehnologia de lucru in apicultura este specifica pentru fiecare tip de stup in parte, pentru fiecare zona si pentru fiecare om care se considera apicultor. Iar in final, va voi spune 4 lucruri care cu siguranta va vor face sa fi mai productivi, mai performanti si in final mai profitabili in aceasta activitate.

Surpriza … degeaba ai stup tip “Dan Margarit” … ca nu-ti face miere cum ii fac stupii lui Dan fara sa aplici si tehnologia pe care o aplica el acolo, si fara sa ai conditiile pe care le are el si logistica pe care o are el … si de ce nu, motivatia si viziunea pe care o are el.

In general, atunci cand alegi sa lucrezi cu un anumit tip de stup, practic trebuie sa alegi beneficiile pe care ti le ofera acel stup. Iar beneficiile le alegi in functie de ce urmaresti. Pandrea de exemplu, urmareste sa aiba corpuri usoare, chiar daca manipuleaza mai mult … insa manipuleaza mai usor, de aceea lucreaza cu MER de 8 rame. Altcineva poate doreste sa aiba totul pe un singur nivel pentru a avea comoditate maxima, asa ca lucreaza cu orizontali. Altii vor sa faca economie de inventar apicol si spun “De ce sa dau banii pe 20 de rame care sa-mi ocupe acelasi spatiu pe care mi-l ocupa 10 rame… “

Zilele trecute am auzit un apicultor care cerea rame “tip Canada”. Oameni buni … ramele apicole nu sunt cocosul din “Punguta cu doi bani”.
Eu cred ca acesti colegi au mare nevoie de ajutor … asa ca daca voi cunoasteti astfel de apicultori, indrumatii sa se inscrie pe acest canal de YouTube unde vor gasi de la principii de baza, la situatii particulare … interviuri si dezbateri cu specialisti si in plus vor avea o comunitate aleasa care comunica argumentat.

Deci, nu uitati ca:

  • Beneficiile pe care vi le poate da un stup sunt alese de voi nu de vecinii vostrii
  • Ramele de un anume tip NU va ofera mai multa miere doar pentru ca sunt de acel tip
  • Si fiecare apicultor ar trebui sa urmareasca beneficiile care ii fac munca mai usoara si apicultura mai performanta, tinand cont de viziunea pe care o are.

Concluzia finala este ca stupul care va da cea mai multa miere va aduce si cea mai mare profitabilitate … si profitabilitatea in apicultura este data de mai multi factori cumulati cum ar fi:

  • Cunostintele pe care le detinem
  • Productivitatea cu care lucram (operativitatea)
  • Eficienta muncii pe care o prestam
  • Cunoasterea echipamentelor pe care le solicitam
    … probabil sunt si alti factori; daca aveti cu ce sa ma completati, nu ezitati sa o faceti.

One Reply to “Stupul care dă cea mai mare producție de miere”

  1. Am nevoie de schite cotate pt MER 8 ca ai dvs. Acum am ME 8. Altceva: la tratamentul cu acid formic am vazut la Mihai Grama uluce cu acid formic puse INTRE spetezele ramelor si nu SUB ele. Nu intra albina in uluce?

Comments are closed.