TURTA PROTEICA. Cand este permisa administrarea?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Ca si orice produs bun, chiar si cel mai bun produs din lume poate fi daunator in anumite conditii.
Asa ca va voi cita exemplul ideal…

„Fiule, mananca miere, caci este buna ai fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale!
Tot asa si intelepciunea este buna pentru sufletul tau. Daca o vei gasi, ai un viitor iar speranta nu-ti va fi spulberata.
Nu este bine sa mananci prea multa miere, si nici sa‑ti cauti propria slava (glorie).”

Pare o lectie de religie… dar nu este. Nu am libertate de cuvant pentru a da lectii spirituale, la fel cum stuparul care are anumite deprinderi in tehnologie si care de cativa ani a inceput sa faca “experimente” incercand sa redescopere “apa calda” sau sa contrazica ca exista… nu ar avea voie sa isi prezinte incercarile pe YouTube.

Sunt Radu Pandrea si azi la Sfatul Zilei va vorbesc din pozitia de promotor al celui mai bun supliment proteic pentru uz apicol din lume… si anume Ultra Bee. Nu eu am spus ca este cel mai bun supliment proteic ci o spun apicultorii mari, aceia pe care majoritatea apicultorilor de Facebook, de weekend sau de hobby, nici macar nu stiu ca exista… si unii nici nu cred ca exista.

Am observat ca de doi ani incoace sunt foarte multi apicultori atat incepatori cat si mai vechi, care administreaza turte proteice in ianuarie si asta la indemnul acelor influenceri pe care i-am criticat inca de la bun inceput si care nu ne-au vorbit de bine. Din contra… ne-au vorbit de rau, denaturand total adevarul si determinand apicultorii sa faca actiuni care au dus la lucruri rele… cum este administrarea turtei proteice inainte de 20 februarie.

Tot din observatii va spun ca aceasta actiune de administrare a turtelor proteice inainte de 20 februarie a dus la epidemia de puiet varos din 2021 care se va transforma in pandemie in 2022 daca lucrurile merg in aceeasi directie.

Pentru ca toata lumea sa faca diferenta intre un experiment si joaca de-a experimentele, va precizez ca am facut o scoala doctorala unde am invatat sa cercetez. Iar cei pe care ii vedeti constant de doi ani incoace ca “experimenteaza”… nu au nici macar notiuni elementare de tehnica experimentala, statistica, corelari sau factori de influenta.


Sfatul Zilei de azi se invarte in jurul ideii consacrate de adevaratii cercetatori in Apicultura inca de acum 30-40-50 de ani si anume faptul ca in Romania turta proteica se administreaza dupa 20 februarie, indiferent de conditiile meteo pe care le avem in luna ianuarie.
In acest sens, in toamna anului 2021 magazinul apicultorului Viitor Sanatos a decis ca in calitate de producatori ai turtei cu Ultra Bee reteta originala Mann Lake sa ne pastram verticalitate si in ciuda pierderilor de vanzari pe care le inregistram deja, sa NU producem aceasta turta decat dupa 15 ianuarie si sa nu o punem pe piata inainte de 1 februarie. Insa dupa cum vad ca se dau sfaturi vom prelungi acest termen cu inca doua saptamani.

Cine vrea sa-si distruga albinele, sa o faca cu alte tipuri de turte proteice nu cu Turta cu Ultra Bee, deoarece aceea se va administra doar atunci cand va fi cazul, indiferent de pierderile pe care le vom inregistra.

Succes tuturor.

Parerea ta conteaza